Plase tantari – plase insecte

Plase insecte / Plase tantari la casă. Unde e bine să le montezi şi cum le poziţionezi?

Dacă la bloc e ceva mai simplu cu protecţia împotriva insectelor şi a ţânţarilor pe timp de vară, la casă lucrurile sunt mult mai complicate. La apartament ai câteva ferestre de protejat, în funcţie de cât de mare e şi câte camere are, o uşă de balcon sau două şi cam atât. La casă vei avea pe lângă toate acestea şi uşi de la bucătării de vară, geamurile de la ele, camere mai multe, poate şi un garaj care va avea şi el nevoie de plase. Când stai la o casă destul de mare sau chiar la o vilă vei avea nevoie de plase insecte = plase tantari de calitate, din materiale cât mai rezistente şi de preferat cât mai multe.

Însă degeaba ai multe plase anti-insecte dacă nu sunt amplasate corect. Regula e simplă la casă: întâi vrei să ai aerisire bună cu ajutorul geamurilor deschise şi de abia după ce poţi aerisi cu ferestrele deschise te gândeşti şi la uşi. Aşadar, întâi montăm plasele la ferestre termopan, chiar dacă vrem să punem şi rulouri exterioare peste geamuri termopan. Rulourile vor funcţiona foarte bine şi se vor monta rapid şi în scenariul în care avem şi plase la ferestre. Nu va fi nicio problemă să avem plase peste tot şi rulouri peste. Vom avea protecţie mai bună, confort sporit, întreţinerea va fi mai simplă dacă le avem pe amândouă.

Când am terminat cu ferestrele şi cu plasele putem să ne ocupăm şi de uşile termopan. Aici e suficientă câte o plasă anti-insecte mobilă pentru a putea să o curăţăm şi să o întreţinem cât mai bine. Se vor monta plase la uşile principale nu la toate uşile de interior din casă. Asta înseamnă că putem pune la bucătărie, la uşile dintre camerele principale, dar nu are rost să punem la baie. Acolo avem oricum plasă la geamul de aerisire şi ne va proteja foarte bine.

Şi poziţia unor  plase tantari (plase insecte) este importantă dacă ne dorim să ne bazăm pe ele

Alt aspect al montării plaselor de insecte este poziţionarea lor. Plasele anti-insecte se montează pe tâmplărie, pe tocul uşii, ar trebui să aibă balamale ca să le putem curăţa oricând şi să le folosim foarte simplu. Sunt de preferat cele din PVC sau din aluminiu, cu rezistenţă foarte mare la uzura şi la utilizare în decursul anilor. Poziţionarea lor incorectă pe profil sau pe tocul uşii va duce la ineficientă şi la foarte multe probleme de funcţionare, de întreţinere. E bine să avem toate plasele „lipite” de tâmplărie sau de tocuri şi să nu existe niciun spaţiu liber. Doar aşa putem fi siguri că nu vor intra insecte şi ţânţari şi vom avea nopţi liniştite şi răcoare în toată locuinţa.

Pentru a estima corect preţul plaselor şi a avea un buget realist pentru lucrările de montaj şi de realizare a termopanelor putem folosi un calculator termopane. Introducem câteva date tehnice, înălţime şi lăţime, profil, materiale, culori, geamuri şi tipuri tratamente, deschiderile, număr ochiuri tâmplărie, rame, după care avem afişate imediat preţuri termopane. Generăm oricâte preţuri dorim în funcţie de configuraţia termopanelor, vedem şi cât ne-ar costa diferite tipuri de tâmplărie pvc şi solicităm oferte de preţ. Doar aşa putem să avem o imagine foarte clară despre costurile totale ale unor termopane cu tot cu plase anti-insecte.